Jezus zei tot zijn leerlingen: ‘Als je het geloof zou hebben van een mosterdzaadje, zou je tegen die berg zeggen: verplaats je van hier naar daar, en de berg zou zich verplaatsen.’ Uiteraard is die berg symbolisch. De berg stelt de grote moeilijkheden van het leven voor die enkel door ons geloof verplaatst kunnen worden, dat wil zeggen opgelost worden. In een, twee of tien jaar slagen wij erin deze berg, steen na steen, te verplaatsen. Je vindt dat het lang duurt en je zou willen dat het onmiddellijk gedaan zou zijn? In dat geval moet je doen zoals de mieren, die erin slagen op korte tijd echte bergen graan te verplaatsen: in verhouding zijn het heuse bergen voor die mieren! Ja, maar een mier werkt niet alleen, het zijn massa's mieren die samenwerken.

Met een mentaliteit van afzondering en egoïsme zal men nooit bergen kunnen verplaatsen. Als er grote dingen werden gerealiseerd in de loop van de geschiedenis, was het dankzij mensen die zich verenigden om samen te werken. Bergen verplaatsen betekent: in zichzelf en in de wereld de obstakels uit de weg ruimen die zich verzetten tegen de komst van het Koninkrijk van God.

Zie ook ‘In naam van de Duif: innerlijke vrede, wereldvrede’, Izvor 208, hst. 2 en ‘Op aarde zoals in de hemel’, Synopsis II, deel 8.3.